Klaus Iohannis, la deschiderea anului universitar: România are NEVOIE de mai mulţi absolvenţi de studii superioare

Publicat: 01/10/2024, 13:10

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la deschiderea anului universitar, la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, că România are nevoie de mai mulţi absolvenţi de studii superioare, pentru că dezvoltarea economică sustenabilă şi societatea la care aspirăm nu pot deveni realitate decât prin contribuţia cât mai multor cetăţeni foarte bine pregătiţi.

,,Se deschide astăzi un nou capitol, plin de provocări și oportunități, care aduce cu sine promisiunea descoperirii și a inovației. Am încurajat întotdeauna tinerii să-și urmeze vocația și pe profesori să acorde o atenție specială cultivării talentelor.”, a declarat Iohannis.

Sunt bucuros, așadar, ca, de Ziua Internațională a Muzicii, pe care o celebrăm pe 1 octombrie, să mă aflu aici, la Universitatea Națională de Muzică din București, alături de cei care își împletesc destinele în domeniul creației și al performanței artistice.

,,De-a lungul timpului, această instituție a trecut prin numeroase schimbări, dar a rămas fidelă misiunii sale de a forma și educa tineri pasionați de muzică. Peste doar câteva zile, vom aniversa 160 de ani de la înființarea Conservatorului, care a fost mereu un centru de inovație și de creativitate, un veritabil hub al rezistenței prin cultură, chiar și în cele mai negre perioade ale istoriei noastre. Sunt 160 de ani de excelență educațională și artistică, ce se datorează inclusiv deschiderii universității dumneavoastră către mediul internațional. Salut eforturile întregii comunități academice de a se implica în programe de cooperare și în parteneriate internaționale, dar și în proiecte cu finanțare nerambursabilă, care vor susține digitalizarea, precum și renovarea și modernizarea edificiului unde ne aflăm chiar astăzi”, a mai spus șeful statului.

Klaus Iohannis a mai declarat că: ,,Cunoaștem cu toții argumentele privind importanța cultivării abilităților înnăscute ale tinerilor, dar aici, la Universitatea Națională de Muzică din București, am descoperit un model pedagogic care își propune să identifice potențialul și să-l cultive, fără a neglija niciun moment nevoia de autenticitate a artistului.”

Dacă adăugăm și preocuparea pentru bunăstarea emoțională a cursanților, descoperim o abordare care este un exemplu bun de urmat pentru toate unitățile de învățământ superior, nu numai pentru cele din învățământul superior vocațional. Virtuozitatea și excelența artistică necesită nu doar talent, ci și multă muncă și sacrificiu personal. Aceasta este o lecție prețioasă nu doar pentru studenții de aici, ci pentru toți cei care aspiră la competență și perfecțiune în orice domeniu de activitate, a mai menționat Iohannis.

Preşedintele a transmis un mesaj către studenţi, la începutul anului universitar

,,Vă îndemn ca, indiferent de facultatea pe care ați ales să o urmați, să vă bucurați din plin de acești ani de maturizare și de formare academică. Încercați, totodată, să fructificați toate șansele pe care vi le dă sistemul de învățământ, pentru că în ultimii ani au sporit semnificativ investițiile în educație, prin implementarea Programului Național de Redresare și Reziliență.”, a mai spus Iohannis.

De la introducerea unor programe de creștere a accesului la învățământul superior, ca „Primul student” sau „A doua șansă”, la majorarea fondului de burse, toate aceste măsuri au avut în vedere același obiectiv: reducerea decalajului față de media statelor europene prin creșterea numărului de studenți, a spus Iohannis.

,,România are nevoie de mai mulți absolvenți de studii superioare, pentru că dezvoltarea economică sustenabilă și societatea la care aspirăm nu pot deveni realitate decât prin contribuția cât mai multor cetățeni bine, foarte bine pregătiți, competitivi și care își pun în valoare creativitatea.”

Vă doresc tuturor multă perseverență, deschidere și încredere în forțele proprii! Fiți îndrăzneți și alegeți să participați la experiențe internaționale de învățare, cum este Erasmus, precum și la activități extracurriculare care să vă completeze calificarea formală.

Șeful statului a avut un mesaj și pentru profesori

Klaus Iohannis le-a transmis cadrelor didactice că prestigiul învăţământului superior românesc depinde, în bună măsură, de mobilizarea şi de implicarealor, care înseamnă nu numai rolul de predare, ci şi proiecte de cercetare, activitate publicistică intensă, mentorat şi îndrumare a studenţilor.

,,Prestigiul învățământului superior românesc depinde, în bună măsură, de mobilizarea și de implicarea dumneavoastră, care înseamnă nu numai rolul de predare, ci și proiecte de cercetare, activitate publicistică intensă, mentorat și îndrumare a studenților.”, a spus Iohannis.

Mă bucur că anul acesta am văzut adoptate măsuri ferme de consolidare a eticii universitare, pentru că cei care au ales rigorile cercetării la nivel înalt merită să aparțină unor comunități de care să fie mândri, alături de colegi care le împărtășesc valorile. Sunt încrezător că îmbunătățirea cadrului de norme la nivel academic va aduce universitățile și centrele de cercetare românești pe poziții tot mai bune în clasamentele internaționale.

,,Vă încurajez să contribuiți și pe mai departe la modernizarea învățământului superior românesc, inclusiv prin preluarea unor modele de bune practici de la universități internaționale. Orice spațiu dedicat învățării trebuie să fie unul al încrederii reciproce, al respectului și al deschiderii spre cunoaștere. Este convingerea mea că anii studenției nu trebuie să fie doar cei de formare a abilităților profesionale, ci și cei în care se conturează un model civic bazat pe solidaritate, pe recunoașterea meritelor și a performanței, dar și pe încurajarea acestora.” a mai spus șeful statului.

CITEȘTE ȘI:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum au reușit spionii Israelului să se infiltreze în Hezbollah. Liderii grupării au făcut o...
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Doi pensionari români prinși pe aeroport cu bijuterii de lux în valoare de 650.000 de...
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când...
Detalii şocante din ancheta uciderii româncei din Italia. Criminalul a omorât-o cu o mișcare de...
Doi pensionari români, prinși pe aeroportul din Munchen cu bijuterii în valoare de 650.000 de...
Cod galben de ninsori în România după ciclonul Ashley! Zonele unde lapovița și vântul puternic...
Reacţia unui român stabilit în UK, după ce a văzut cât costă o sticlă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Haos pe Aeroportul Bergamo, după ce anvelopa unui avion a explodat la aterizare. Mai multe...
ULTIMĂ ORĂ! Știrea zilei despre Maria Ciobanu
Au voie utilajele agricole să circule pe drumurile publice? Cum depășești corect un utilaj de...
Cancelarul Olaf Scholz vrea să vorbească la telefon cu Vladimir Putin. Cei doi lideri nu...
A fost găsită o planetă CA PĂMÂNTUL în jurul unei stele foarte aproape de noi
UDREA, eliberată?! Avocatul său a anunțat acum: Așteptăm să fie pusă în libertate
Marius Tucă, la un pas să se accidenteze în direct. I-a căzut decorul în cap
Tradiții și obiceiuri de 1 octombrie. Ce rugăciuni trebuie rostite de Acoperământul Maicii Domnului
A fost împușcat la ieșirea din sediul unei televiziuni
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Imagini incredibile cu Alin Oprea și Larisa Uță! Au mers în fața altarului în urmă...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Alergia care ar fi dus la dispariția mamutului lânos